Ingrediënten voor de stoofpeertjes

1 kilo Gieser Wildemannen
flinke scheut rode port
2 kaneelstokjes
4 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels perensuiker

Voor de tarte tatin
4-5 plakjes bladerdeeg of rol verse bladerdeeg
Halve eetlepel bloem
100 gram Gorgonzola + 25 gram voor verkruimelen
Half zakje vanillesuiker
zeezout vlokken naar smaak
1 losgeklopt ei
3 takjes verse tijm

Stroop:
50 ml balsamicoazijn
50 ml rode port
40 gram suiker
takje tijm

Schil de stoofpeertjes, snij de peertjes in helften en verwijder de klokhuizen voorzichtig. Zet een pan water op zodat de peertjes onder water komen te staan. Voeg de kaneelstokjes, de suiker, de port en de eetlepels perensuiker toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, vuur iets lager en de peertjes in een half uur zacht koken totdat ze bijna gaar zijn. Giet ze af en laat de stoofpeertjes heel goed uitlekken. Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een taartvorm in (liefst met vaste bodem) met de boter en bestuif licht met de bloem en beetje suiker.Leg de uitgelekte stoofpeertjes mooi in de vorm met de bolle kant naar beneden. Verkruimel de gorgonzola over de stoofpeertjes en in de klokhuizen en strooi een beetje vanillesuiker er over. Leg nu op een licht bestoven aanrechtblad de 4 ontdooide plakjes bladerdeeg en plak deze goed aan elkaar zodat je een mooi groot vierkant krijgt. Druk de naden goed dicht en leg de plak bladerdeeg in zijn geheel over de peertjes en stop de peertjes goed in en bestrijk met het losgeklopte ei. Strooi wat zeezoutvlokken er op. Bak de taart in 25 minuten mooi goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat eerst een beetje afkoelen voordat je de taart omdraait. Pak een bord groter dan de vorm en keer de taartvorm in een handomdraai om. Verkruimel nog wat extra gorgonzola er over en bestrooi met verse tijm.

Port-balasmico stroop: Breng de port samen met de balsamico aan de kook met de suiker en het takje tijm en laat dit op laag vuur inkoken tot een dikke saus/ stroop.


Tarte tatin stoofpeer met gorgonzola

Tarte tatin met stoofpeer en gorgonzola

Semifreddo met braam- PrinsesHeerlijk Semifreddo van Griekse Yoghurt met witte chocolade, braam en bramencoulis

Ingrediënten:

250 gram slagroom
500 gram Griekse Yoghurt 10% vet

100 gram witte chocolade
125 gram verse bramen
eventueel poedersuiker
eventueel verse blauwe bessen voor de garnering

Bramencoulis:

150 gram bramen
2 eetlepels suiker
1 klein scheutje water

Benodigdheden:
Huishoudfolie
Cakeblik
Staafmixer

Voorbereiding:

· Begin met het maken van de coulis. Doe de bramen in een pannetje en voeg 2 eetlepels suiker toe en een scheutje water. Breng aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen totdat de bramen helemaal zacht zijn. Pureer met een staafmixer en laat het afkoelen en druk door een zeef.

· Bekleed een cakeblik met huishoudfolie en houd aan elke kant een stuk folie over.


Bereiding:

Hak de witte chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie. Klop de slagroom lobbig. Roer de Griekse yoghurt los en meng met de slagroom en voeg de gesmolten chocolade toe. Voeg een schepje coulis toe aan het mengsel en roer het heel voorzichtig door.

Schenk de helft van het yoghurtmengsel in het cakeblik. Verdeel een aantal bramen op de laag yoghurt. Schenk dan de rest van het mengsel erbij. Schep vervolgens een paar lepels coulis op de yoghurt en roer met de achterkant van een lepel het door de yoghurt zodat er een marmereffect ontstaat.

Dek de semifreddo af met de resterende folie en zet in de vriezer.
Na ongeveer 4 uur is de semifreddo klaar.

Leg een snijplank op het cakeblik en keer om. Verwijder de folie, schep eventueel nog wat coulis op de bovenkant en garneer met verse bramen en eventueel nog wat blauwe bessen.
Bestrooi met wat poedersuiker en serveer direct.


Blondies witte chocolade en braam Blondies met bramen

In plaats van brownies, nu eens blondies. Een heerlijke luchtige blondie rijkelijk gevuld met braam en witte chocolade. Een ware traktatie.

12 stukjes
Makkelijk

Voorbereidingstijd: 15 minuten
baktijd: 30 minuten

Ingrediënten:
225 gram roomboter
175 gram suiker
275 gram bloem
4 eieren
200 gram witte chocolade : 75 gram smelten, 75 gram in stukjes, 50 gram voor garnering
125 gram bramen
1 vanillestokje
½ zakje bakpoeder

Vierkante bakvorm,
Bakpapier

Voorbereiding:

· Verwarm de oven voor op 175 graden.

· Smelt de boter en meng de suiker er door en klop tot het een glad geheel wordt. Smelt in de hete boter ook 75 gram witte chocolade. Giet het boter-chocolademengsel in een grote kom.

· Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en voeg in gedeeltes de bloem met de bakpoeder toe en klop tot een luchtig geheel.

· Schraap het merg uit het vanillestokjes en roer door het beslag.

· Hak 75 gram witte chocolade in stukjes en voeg de stukjes toe aan het beslag.

· Bekleed een bakvorm met bakpapier.

Bereiding:

· Giet het beslag in de vorm en druk de bramen in het beslag.

Bak de blondie in 30 minuten goudbruin. Controleer met een houten prikker of de cake goed gaar is. Als de prikker er droogt uit komt, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen en smelt de overige 50 gram witte chocolade en verdeel dit over de cake als leuke garnering!

Bramenlikeur- PrinsesHeerlijk

Zelfgemaakte bramenlikeur

Met bramen kan je zoveel meer, wat dacht je van een heerlijke bramenlikeur? En een zwoele zomerdag vraagt om een verfrissende cocktail. Zelfgemaakte bramenlikeur met prosecco en ijs.

Makkelijk

voorbereidingstijd: 10 minuten
wachttijd: 3 weken
Dit recept is goed voor een fles van 0,75 liter bramenlikeur

Ingrediënten

500 gram verse bramen
75 gram vanillesuiker
500 ml wodka
1 takje tijm

Suikersiroop:
400 ml water
300 suiker
Schone fles die je goed kan afsluiten/ koffiefilters

Was de bramen goed en prak ze tot een moes met een vork.

Verwarm de bramen in een pannetje even met de vanillesuiker en laat dan afkoelen.

Meng de bramenmoes met de wodka en schenk met behulp van trechter in de fles.
zorg er wel voor dat de fles goed schoon is en het liefst even steriliseren. Zo kan je de bramenlikeur goed bewaren.

Schud de fles goed zodat de bramenmoes zich goed met de wodka mengt en voeg het takje tijm toe.

Sluit af en zet weg. Schud de fles om de paar dagen even.

Na 3 weken is de bramenlikeur klaar voor de volgende stap.

Filter of zeef de inhoud van de fles en haal alle bramenmoes en de takjes tijm eruit. Zeef dit met behulp van een paar koffiefilters zodat hij iets helderder wordt. Dit duurt wel even.

Schenk dan weer terug in de fles.

Verwarm een pannetje met het water en de suiker en maak hiervan een suikersiroop. De siroop is goed als hij iets dikker wordt. Laat afkoelen en voeg bij de bramenlikeur. Schud het geheel nog een keer en hij is klaar. Zet de fles in koelkast voor gebruik, want koud is het lekkerst.

Pizza filo met braam- PrinsesHeerlijk

Pizza van filo met bramen, ricotta en rucola

Een simpele en snelle pizza van krokant filodeeg. Als je even geen zin hebt om lang in de keuken te staan en wel iets verrassends op tafel wil zetten, dan is dit de ideale pizza. Lekker als snack of bij het aperitief.

2 personen
Makkelijk
Bereidingstijd: 10-15 minuten

Ingrediënten:
1/2 pakje filodeeg / 6 vellen
1 bakje bramen
75 gram ricotta
5 bolletjes mini-buffelmozzarella*
½ rode ui
handjevol rucola
verse basilicum
olijfolie
zout
limoenpeper ( of gewone peper kan uiteraard ook)

Kwastje
Bakpapier
*De bolletjes mini buffelmozzarella kan je uiteraard ook vervangen door gewone mini mozzarellabolletjes.

Voorbereiding:

Laat het filodeeg ontdooien in de plastic verpakking. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwarm de oven voor 180 graden.
Pel de ui en snij in dunne ringen.
Was de bramen en snij in plakjes. Halveer de bolletjes mini-buffelmozzarella.

Doe 3 eetlepels olijfolie in een hoge kom en voeg een handjevol basilicum toe naar smaak en blender met de staafmixer tot een kruidenolie.

Bereiding:

Haal het filodeeg uit de verpakking en vouw voorzichtig open. Leg 1 vel filodeeg op het bakpapier. Smeer het in met olijfolie en leg dan de volgende erop. Smeer deze ook weer in met olijfolie en ga zo door tot je 6 vellen op elkaar hebt gelegd voor een krokante bodem.

Smeer de filobodem in met ricotta en bestrooi met zout en limoenpeper. Verdeel de rode ui, de plakjes braam en de mozzarella erover. Verdeel een handjevol rucola erover en strooi er wat gehakte blaadjes basilicum overheen.

Zet de pizza in de oven en bak deze in 8 minuten goudbruin krokant. Haal de pizza uit de oven, snijd er mooie punten van en besprenkel met de kruidenolie.